Bessenkwekerij Allardsoog

Bessenkwekerij Allardsoog

Klaartje van Wijk komt oorspronkelijk uit de regio in het Zuiden van Nederland waar de meeste blauwe bessen geteeld worden. Door het gemis aan telers in de regio, besloot ze de mensen in Zuid Oost Friesland te laten meedelen in het genot van de ontzettend gezonde maar bovenal lekkere verse blauwe bessen.

Ander klein fruit is ook zeer gezond en smakelijk. Daarom werd besloten om niet alleen blauwe bessen te telen, maar ook rode en zwarte bessen en de heerlijke frambozen.

In onze boerderijwinkel verkopen we de verse producten, maar ook de producten die we van het fruit (laten) maken. Zoals bijvoorbeeld overheerlijke confituren, sap, wijn, vruchtensaus en limonadesiroop. Alles gemaakt van vers fruit wat zo natuurlijk mogelijk geproduceerd is. De lekkernijen die we zelf maken worden met zo min mogelijk toevoegingen en suikers gemaakt.

Kijk bij de kalender wanneer we op de markt staan.

Voor de blauwe bes is het heel belangrijk dat de grond goed zuur is, dus als je het scheikundig bekijkt een pH van 4 tot 5. Meestal gebruiken we witveen of tuinturf om de jonge planten in te zetten. Op het perceel waar we de kwekerij hebben, is de grond van nature heel zuur, omdat er een dikke veenlaag onder de bovenste paar decimeter zand zit. Omdat de blauwe bes niet van natte voeten houdt, is het perceel gedraineerd, waardoor de waterafvoer gegarandeerd is. Op cruciale momenten heeft de blauwe bes wel voldoende vocht nodig, bijvoorbeeld tijdens de bloei, daarom is overal druppelbevloeiing geplaatst.

“Hierdoor komt het water precies op de plaats waar het moet zijn, en wordt er geen druppel verspild.”

We telen de blauwe bessen op ruggen van zure grond. Daar overheen ligt een dikke laag houtsnippers. Deze zorgen ervoor dat de grond niet zo snel uitdroogt, dat de bodemtemperatuur tamelijk constant blijft, het gaat onkruid tegen en het stimuleert schimmels die essentieel zijn voor de wortels van de blauwe bes. Tussen de rijen ligt een strook gras, die regelmatig gemaaid wordt.

We bemesten de struiken met een lang werkende organische meststof, deze wordt bij de kluit gestrooid, zodat het onkruid er niet van meegroeit. Hierdoor verspillen we zo min mogelijk voedingsstoffen. Omdat vogels ook dol zijn op blauwe bessen, is de kwekerij voorbereid om netten te spannen als de bessen bijna rijp zijn. Dicht bij de kwekerij zit ook een bosje met een groep roofvogels, en daar zijn de bessenetende vogels bang van, dus meestal hebben we de netten niet nodig.

Er zijn heel veel verschillende rassen blauwe bessen. Bessen van het ras Duke zijn bijvoorbeeld heel vroeg rijp. Wij hebben de rassen Patriot, Nui, Duke, Bluecrop, Brigitta Blue, Goldtraube 71, Liberty, Toro, Elliott en Aurora. Hierdoor kunnen we van juli tot eind september oogsten.

“Als de bessen rijp zijn, zijn ze donkerblauw en hebben ze een zilvergrijs laagje over de schil.”

Aan een struik zijn niet alle bessen tegelijk rijp, vaak moet je per struik wel twee of drie keer plukken met telkens 1-2 weken tussentijd voor alle bessen eraf zijn. Daarom moet besje voor besje geplukt worden. Hierna worden ze nog gesorteerd. Soms heb je per ongeluk toch een onrijpe bes geplukt of zit er een blaadje of takje tussen. Hierna worden de bessen in bakjes gedaan voor de verkoop in de boerderijwinkel. Dus voor de consument een bakje bessen koopt zijn de bessen al diverse malen door onze handen geweest. Dit is dan ook de reden dat de bessen wel wat duurder zijn dan bijvoorbeeld appels. Daarvan hoef je er maar drie of vier te plukken voor je een hele kilo hebt, in een kilo blauwe bessen zitten wel honderden of misschien wel duizenden bessen. De bessen kunnen in principe ongewassen gegeten worden, maar soms zitten er ook wel hazen en konijnen of reewild tussen de struiken, dus een haartje kan er wel eens inzitten. De verse bessen kunnen minimaal een week, maar vaak nog langer bewaard blijven in de koelkast met een doek erover.

“Haal ze voor gebruik wel even uit de koelkast, een bes op kamertemperatuur heeft een vollere smaak dan een koelkastkoude bes.”

Voor de Aalbessen is het niet nodig dat de grond zo zuur is, dus deze planten staan in de grond zonder extra turf of witveen in het plantgat. Met de zelfde reden als bij de blauwe bes wordt ook hier de rij afgedekt met houtsnippers. Ieder jaar moet dit weer gebeuren, want het verteert natuurlijk wel. Meestal doen we dit in de herfst of in het voorjaar. De Rode bessen worden anders geteeld dan bij de mensen thuis.

“Er wordt per plant één stengel (soms twee) opgekweekt en aangebonden, zodat de wortel alle energie in die ene tak kan steken en zo komen er heel mooie trossen bessen aan de plant.”

Toen de mensen wisten dat we zelf jam maakten van onze eigen vruchten, kregen we steeds meer vruchten van anderen omdat ze “over waren” en anders toch zouden omkomen. Van Kweeperen, en Mirabellen in verschillende variëteiten, tot aan Kiwi’s en Perzikken zijn we gaan verwerken. U zult het bijna niet geloven, maar allemaal afkomstig van vrienden en familie om ons heen.

Op die manier kwamen we erachter dat bijzondere fruitsoorten ook bijzondere smaaksensaties opleveren. Daarom breiden we het fruitassortiment in de kwekerij steeds meer uit, met bijvoorbeeld Aroniabessen, Honingbessen, Sleedoorn, Mirabel, Kweepeer, en Vlierbessen.

“Telkens zijn we onder de indruk van de mooie smaken die deze vruchten opleveren bij de verwerking. Smaken die we vergeten waren of zelfs nog nooit geproefd hebben .”