Boerderij

Boerderij

 

De plek waar onze boerderij staat was eeuwen geleden al in gebruik als akkerland. Omringd door vele woeste gronden en heide terreinen, werd op deze plek al vroeg landbouw bedreven. Toen werden er gewassen zoals boekweit en rogge verbouwd. Vandaag de dag verbouwen we voornamelijk gras en mais om onze dieren te voeden, en tarwe, rogge en haver als echte akkerbouwgewassen.

De lokale grondsoort (zand op veen) is bijzonder geschikt om de heerlijkste blauwe bessen voort te brengen. Ook groeien er rijkelijk rode bessen, zwarte bessen, vlier en andere heerlijke vruchten. U vindt op onze boerderij runderen voor de melk en voor het vlees. De boerderij voorziet dus in vele behoeftes. Zo wordt de melk weer verwerkt tot kaas, de vruchten zijn in het seizoen heerlijk vers te gebruiken, maar worden ook verwerkt tot verrassende producten waaronder jam, smulsaus, gelei en chutney.

Zo brengt deze plaats vele heerlijkheden voort, die als basis allemaal de grond hebben waarop de gewassen groeien. We zorgen daarom goed voor de kostbare bodem die al dat heerlijks voortbrengt.

We werken zo natuurlijk mogelijk, zodat de grond ook voor de generaties na ons ook nog goede vruchten voort zal brengen.

Jarenlang hebben we geleerd kunstmest te gebruiken voor optimale groei en bestrijdingsmiddelen om (on)kruiden te bestrijden. Maar het is hard werken om tegen de natuur in te gaan! Inmiddels begrijpen we steeds beter dat het veel makkelijker is om met de natuur mee te werken, die zoveel krachtiger is dan we ooit konden vermoeden… Het is ook voor ons nog iedere dag een worsteling en een zoektocht om het goede te doen.

Producten die duurzaam groeien op onze boerderij en met passie geoogst worden zijn de essentie voor het genieten van de echte smaken die we zo graag delen met onze gasten.

Duik onder in onze wereld en beleef mee hoe we verbonden zijn met de natuur, de grond en de dieren die de bron zijn van al het voedsel dat op deze plek wordt voortgebracht.

Naar onze boerderij toekomend treft u links en rechts weilanden aan, in de zonnige jaargetijden gevuld met koeien en in de winter opgesierd door wollige schapen. Meteen rechts vindt u de stal van de melkkoeien en kijkt u tegen een stalletje aan voor de kalfjes. Een grotere stal daarnaast huisvest de jongere dieren, zoals het jongvee en de ossen. Voorbij de stal voor de kalfjes ziet u het terras en de ingang van de winkel. Achter de winkel treft u de ontvangstruimte voor onze gasten aan. Achter de koeienstal bevindt zich onze kwekerij met het fruit en achter de woning en de winkel is de loods gesitueerd. Dit is een opslagplek voor machines en materialen.

Kijk om u heen, beluister de geluiden, snuif de landelijke lucht op en geniet van het land van natuurlijk ritme en het landelijke decor dat It Fryske Hiem u verschaft!

Bloemen in het graan

Bestel in de Boerderijwinkel